teisipäev, 23. veebruar 2016

Hamaris

47. päev -1 °C, Hamar

Hommikul ärkasin varakult, et kaheksase bussi peale jõuda ja enesetunne ei olnud just kõige parem. Sugugi ei viitsinud kuskile minna, aga kohusetundliku inimesena sundisin end ikka takka. Tegin kohvi ja võileivad kaasa ja asusin teele. Arvasin, et bussipileti eest saab kaardiga maksta ja saabki, aga mitte minu omaga. Proovisin siis oma viimasest metallist seda raha kokku kraapida, aga ei tulnud välja, 2€ jäi puudu ning hakkasin juba välja minema, aga Bussijuht, hea hing, vajutas seal mingeid nuppe ja proovis niipidi ja proovis naapidi, kuni lõpuks mulle sobivas summas pileti suutis leida. Maksin 6,50€ asemel 4,50€ ja pileti peale oli kirjutatud Spesial Voksen ehk eriline täiskasvanu ehk puudega. 

Hamarisse jõudes otsisin üles politseijaoskonna ja asusin koos teiste immigrantidega oma korda ootama. Kuna olin endale eelnevalt aja pannud, siis sain üsna kiirelt jutule. Tehti koopia mu Eesti ID-kaardist, Norra üliõpilaspiletist ja Euroopa ravikindulustuskaardist ning vastu sain paberi, kus kirjas, et olen registreeritud ja võin Norrasse jääda nii kauaks kui tahan. Tööle muidugi selle paberiga veel minna ei tohi, selleks peaksin enne ka maksuametit külastama. 


Bussipeatus Hamaris


Hamar asub Elverumist 30 km kaugusel ning on Hedmarki maakonna keskuseks. Alalisi elanikke on seal umbes 30 000 ja sarnaselt Lillehammerile paikneb samuti Mjøsa järve kaldal. Hamar on ka olümpia seisukohalt oluline linn, sest seal asub kuulus kiiruisutamiskeskus Vikingskipet ehk Viikingite Laev, mis ehitati 1994. aasta olümpia tarbeks, kuid on tegutsev siiani ja ka YOG 2016 kiiruistumisvõistlused toimusid just seal. 

Mul oli plaan Hamaris veeta terve päev, aga politseijaoskonnast ära liikudes ei tundnud ma end ikka veel hästi. Jube nohu, kurguvalu ja totaalne nõrkus olid mu suurimad hädad. Mõtlesin, et lähen vaatan ainult korra järve ja siis sõidan esimese bussiga koju tagasi. Tee peale jäi see sama "Viikingite Laev" ja selle kõrvalt leidsin väikese linnuvaatlustorni, mille otsas päikese paistel hommikust sõin. Pärast sööki oli aga nõrkus kadunud ja üldse enesetunne tunduvalt parem ning lõpuks kõndisin ma ikka kokku 18 kilomeetrit ja tulin koju alles kolmese bussiga. 


Vikingskipet


Söön


Raudteesild


Sild üle Mjøsa


Tornis


Linnuvaatlustorn


Ilm oli suurepärane ja päikese käes näitas temperatuur 5 plusskraadi, kuigi ei olnud sula. Päike on juba nii intensiivne, et minul igatahes on tedretähnid väljas. Kõndisingi põhiliselt mööda järve äärt ja jõudsin ikka päris huvitavatasse ja ilustesse kohtadesse. Tegin mitu kohvipausi ja nägin palju koertega ja niisama jalutavaid inimesi. Külastasin ka vabaõhumuuseumit ja siin on vist igas linnas vähemalt üks selline. Leidsin sealt ka klaasi all olevad 12. sajandist pärit Hamari toomkiriku varemed. Tagasi tulin läbi kesklinna ja käisin ka raudteejaamas, sest 12. märtsil, kui rongiga lennujaama sõidan,  on mul seal ümberistumine, seega oleks kena juba varem jaamaga tuttav olla. Raamatupoest ostsin endale 3€ eest ühe Rootsi kriminulli, sest ma nii tunnen puudust lugemisest, võtsin välja sularaha ja istusingi bussile, et koju sõita. Ja nüüd tuleb tuhat pilti.


Hommikune Mjøsa


Põõsake


Reovesi?


Raudtee


Poolsaar


Poolsaar


Puu


Paadikuurid


Lipuke


Paadikuur


Kunagi need kihid asetsesid horisontaalselt


Männid


Paadikuur


Puhkekoht


Mjøsa


Mjøsa


Majakas


Hamari paadisadam


Mjøsa


Paadisadamasse


Paadisadam


Paadisadam


Auk


Paadisadam


Postid


Kolm mändi


Need samad männid


Mälestussammas?


Ava


Ja jälle need männid


Mjøsa


Puud


Ehitis


See sama ehitis


Hea koht, kus jalga puhata


Kohe kutsub hüppama


Maailma serval


Trepp


Pardid


Pardid ja kadunud jalgratas


Kadunud jalgratas


Neemik


Toomkiriku varemed klaasi all


Kuusepuu


Varemed


Puud


Nii palju ongi järel


Puud Mjøsa kaldal


Paus


Vabaõhumuuseum


Minevik kohtub tänapäevaga


Muuseumist


Muuseumis


Nagu polekski päris maja


See sama maja


Veel üks maja


Tareke


Ja jälle see maja


Mjøsa


Maja Mjøsa kaldal


Pink männi all


Purjekas


Puu


Nestle vabrik


Tänav


Uisuväli kesklinna tiigil


Ostutänav kesklinnas


Tänav


Sandistatud puud


Koju jõudes olin üsna väsinud ja keerasin kohe magama. Ärkasin umbes seitsmest, et koos kursusekaaslastega kümneks kinno jõuda. Pileti eest maksma ei pidanud ja vaatasime SEDA filmi. Ma pole ammu midagi nii igavat ja vähenaljakat näinud. Piinlesin need kaks tundi kenasti ära, kuigi korduvalt oli kiusatus lahkuda. Kino ise oli selline väike ja armas ning pilet maksab muidu 10.50€.


Kino



Kommentaare ei ole: