teisipäev, 16. veebruar 2016

Esimene olümpiapäev

40. päev -7 °C, Lillehammer

Minul siis esimene, tegelikult on käsil juba viies olümpiapäev. Juba teekond siia oli väga lahe, sest lõpuks nägin mägesid, mis olid veidi rohkem mäed kui need, mis Elverumi ümbritsevad. Mind ajasid juba need Elverumi künkad niivõrd elevile, et võite ette kujutada, mis meeleolu mind terve tee valdas. Nagu aru olete saanud, siis mul on ligipääs internetile. Istun hetkel olümpiaküla kohvikus ja proovin mitte närvi minna, sest asun kohe välisukse kõrval ja iga paari sekundi tagant keegi kas väljub või siseneb ning uks lennutatakse pauguga kinni. Kuna uks avaneb otse õue, siis kaasneb sellega alati ka kerge tuulepuhang. Alguses koorisin end kohe lahti, aga umbes minuti pärast ajasin jope selga tagasi.


Tere tulemast


Põhihoone 


Lillehammer asub Norra suurima järve Mjøsa põhjakaldal. Järve pikkus on 171 km, laius 15 km ning pindala 362 ruutkilomeetrit. Eesti suurima järve Peipsi pikkus on 72 km, laius 50 km ning pindala 2611 ruutkilomeetrit. Seega pindalaga teeb Peipsi Mjøsale ära. Sügavus on muidugi omaette teema, sest Peipsi suurim sügavus on 12,9 meetrit ning Mjøsal 449 meetrit. Alalisi elanikke on Lillehammeris u 25 000 ning linnaks tunnistati see juba 1827-ndal aastal.

Jõudsime siia umbes kümne paiku ja võtsime eelmiselt grupilt laagri üle. Üllatused ei lasknud end kaua oodata. Esimene tore uudis oli see, et WC asub täpselt kilomeetri kaugusel. Tegin kiire arvutuse ning kui päevas külastada tualetti 10 korda, tuleb selleks läbida 20 kilomeetrit. Uskuge mind, külma ilmaga on häda kaks korda kiirem tulema. Öösel ma ei kavatse küll nii kaugele jalutada, vaid proovin oma asjad kõrvaloleva silla all ära ajada. Teine vahva üllatus oli see, et dušši meil siiski kasutada ei ole võimalik, seega 6 päeva pesemata. Gaute muidugi lohutas meid, et ongi parem, siis me ei pese enda nahalt rasvakihti maha ja see aitab meil sooja hoida. Täna öösel olevat -17 kraadi olnud ja ainult tänu pesematusele olevat esimene grupp selle üle elanud. Nüüd siis teate, kuidas küttearveid kokku hoida, peske vähem.

Kogu see ebamugavus on tingitud tegelikult sellest, et meiega koos on siin veel DNT vabatahtlikud, kes on norrakad ja kahest erinevast linnast. Nemad seda asja siin ajasid, aga nende omavaheline koostöö vist ei sujunud, seega ühtedel oli üks info ja teistel teine. Laagriplats sai juba suvel valitud olümpiaküla asukoha järgi, vahepeal aga otsustati see küla ikka mujale ehitada, see info aga nendeni enam ei jõudnud või unustas keegi e-maili lugeda. Nüüd olemegi oma laagriga eemal, sest asukohta enam muuta ei saa. Samuti pidi DNT tegelema turundusega, aga unustas ka selle ära, seega meie töötoad lähevad samuti suhteliselt tühjale saalile. Asjaajamine Norra noodi. 


DNT omadel on küttega lavvud


Laager


DNT


Sillalt


Me oleme siin 6 päeva ja reaalset tööd pean mina kokku tegema 4 tundi, seega ülejäänud aeg on suuremalt jaolt vaba. Täna muidugi oli üks plaaniväline tööots ja meie laagrit külastasid Dream Day programmi raames erinevas vanuses lapsed, kellele tutvustasime meie laagrielu, pakkusime teed ja näitasime erinevaid tegevusi. Lapsi väga ei huvitanud, sest nad oleks tahtnud parema meelega kuskil soojas mõnda pop artisti vaadata, sest jah, siin on ka kontserdikava. Nagu ikka, riides oldi taas mitte just kõige soojemalt. 


Väike eine


Till õpetab pulkadega tuld tegema


Tšehhid õpetavad köiel käima


Enne muidugi jõudsin juba tiiru kesklinnas teha. See ei asu laagrist väga kaugel, aga asub all, seega tagasitulek on mäest üles ning võtab päris võhmale. Melu käib linnas igal pool ja poed on kauba tänavale toonud, sest millal sa ikka müüd kui mitte praegu. Tänaval küpsetatakse toitu ja on tunda, et toimumas on midagi suurt. Lipud lehvivad ja inimestel on seljas ühesugused riided. Tegemist on siiski teismelistele suunatud üritusega ja sellest saab aru selle muusika järgi, mida siin olümpiakülas lastakse. Ma lahendasin enda jaoks müsteeriumi, sest juba kuu aega olen pidanud kuulama, kuidas Amanda ja Solin köögis mingit jube õudsat laulu kuulavad ja siis kõva häälega kaasa laulavad. Mõtlesin, et see on mingi Norra artist, et sedavõrd hästi neile peale läheb, aga täna, seda siin kuuldes, sain aru, et tegu on Justin Bieberiga. Pole siis ime, et mu kõrvad seda vastu ei suutnud võtta.


Teel kesklinna


Lillehammer


Lillehammer


Lillehammer


Peaaegu nagu Karlova


Ostutänav


Ostutänav


Lipud igal pool


Tõuksid tervele perele


Pood


Jää


Meeleolu


Igal pool


Tagasi


Monika ja Natalie


Veerand tunni pärast algab hoki ning mängivad Soome ja Venemaa. Eile võitis Venemaa Norrat 13:1. Vaatasin, et ka eestlased on hokimeeskonna siia saatnud, aga nende jaoks on mängud juba läbi, seega ei õnnestunudki neid näha. Tundub, et ma täna ei jõua veel hokit vaatama, aga mul on veel aega seda teha. Mõnus on vahelduseks Elverumist välja saada, sest on jälle nii palju uut. Täna ei jõudnudki väga palju näha, seega kõik on veel ees. Nüüd lähen muretsen endale poest midagi rammusat, sest on vaja energiat koguda, et organism öösel keha soojas suudaks hoida. 

Kommentaare ei ole: