reede, 22. jaanuar 2016

Esimese matka ootuses

15. päev -19 °C, Elverum

Hommikul 5 minutit enne loengu algust toast välja astudes leidsin Lexi samal ajal kooli poole sammumas. Meie siis olemegi need selle kursuse viimaseminutimehed. Meile mõlemale meeldib hommikuti kaua jokutada ja ükskõik kui vara me ärkame, ikka jõuame viimasel minutil. Täna ta ärkas muidugi hilja, sest käis eile Basementis viktoriinil ja lõpetas Lokketis. Oli tunda kerget pohmellihõngu ja loengus kippus ta ka magama jääma. Eilse viktoriiniteemad olevat olnud Harry Potter ja Pokemon. Kahju, et ma ei läinud, Harry Potteriga oleksin kindlasti hiilanud.

Täna rääkisime toitumisest. Oh, see on üks raketiteadus. Kui tavaline istuv inimene vajab ööpäevas 2000 kilokalorit, siis aktiivne inimene vähemalt 3000-5000 kilokalorit. Mida külmemas keskkonnas sa viibid, seda rohkem su keha energiat kulutab. Näiteks need, kes käivad lõunapoolusel ekspeditsioonidel, kulutavad lausa 8000 kilokalorit ööpäevas. Kujutage nüüd ette seda üüratut toidukogust, mis kaasa tuleb vedada. Et kõik oma vajalikud ained kätte saada ning energiat jaguks, tuleks tarbida 55% süsivesikuid (aeglaseid, mitte kiireid), 35% rasva ja 15% valku. Hea uudis taimetoitlastele on see, et erinevalt Eestist suhtutakse siin sellisesse toitumisviisi normaalselt ja isegi pooldavalt. Kuigi ma ise söön vabalt ka liha, mäletan siiski Maaülikooli loengutest veidi põlastavat suhtumist taimetoitlusesse. 


Mida süüa?


Näiteks seda


Et mitte toidukoorma alla ära surra, sest tuleb see kõik siiski seljas kohale vedada, rääkisime erinevatest variantidest, kuidas kaal võimalikult kerge hoida. Vana tuntud tõde on see, et vesi kaalub kõige rohkem, seega oleks vajalik oma toidust võimalikult palju vett eemaldada. Ja nagu ikka, on kuivatamine selleks kõige parem moodus. Homme teengi õunakuivatamise päeva. Lisaks saab kuivatada ka köögi- ning juurvilju ja hiljem matkal olles neile kuuma vett peale valades ning maitseaineid lisades saab vägagi maitsva eine. Samuti on head igasugused pähklid ja energiabatoonid ning lihasööjatele kuivatatud liha. 

Kuna teisipäeval läheme oma esimesele ööbimisega matkale, siis arutasime põhjalikult kõik läbi, et teaks mida oodata. Jagunesime nelja gruppi. Mina olen grupis sakslase, sveitslase ja kahe tšehhiga, mis tähendab, et mu grupis on kaks saksa ja kaks tšehhi keelt kõnelevat inimest. Õnneks grupile eesmärke seades oli üheks neist see, et suhtlemine toimub ainult inglise keeles. Selle sama grupiga liigume ja ööbime ka matkal. Ka toidu valmistame ühiselt, mis saab olema lõbus, sest tšehhid on mõlemad veganid. Õnneks me ülejäänud otsustasime, et me võime vabalt olla flexitarianid, ning oleme valmis proovima igasugu läätsi ja kuskussi ja mida iganes veel. Ja üldse olen ma ise toidu suhtes veel valivam, nii et ma ei õienda siin midagi. Jagasime ülesanded laiali, et kes mida teeb ja kaasa võtab. Robin lubas juurvilju kuivatada, veganid hoolistevad läätsede ja kuskussi eest, mina kuivatan õunu ja sebin pähklimiksid, Michael pidi ka midagi tegema, aga mida, seda ma enam ei mäleta. Igatahes tundub, et grupp sai tore ja kõik on valmis kompromisse tegema. Saime ka igaüks kaardi, kuhu siis pastakaga oma suusateekonnad peale märkisime. 


The general idea...


Alati tee endale plaan A, B ja C


Matkama läheme sellisesse pirkonda nagu Flishøgda ning see on Elverumist 30 km kaugusel Trysili poole. Seal on suusarajad ja mööda neid liigumegi laagriplatsini. Igaüks saab valida, kus ta ööbida soovib, variandid on lumeonn (ehitada tuleb ise), telk või siis kuusealune (selline, kus oksad ulatuvad maani). Kõlab päris ekstreemselt. Kuna lumeonnis on kõige soojem, siis paljud valivad just selle variandi. Ilmateate andmetel on teisipäeval +2 kraadi, nii et mina võin telgis ka magada. See piirkond on huvitav selle poolest, et seal ei lange temperatuur kunagi alla -10 kraadi ning üldse on seal alati soojem kui näiteks Elverumis. Kuna tegu on esimese korraga, siis on ka teekond kokku ainult 8 km.


Kuhu me läheme?


Kuskile sinna


Ja ongi tänaseks kõik. Hakkan tegema ettevalmistusi, et kell 6 maja ees kõigiga kohtuda ning bowlingut mängima minna. Homme on tudengiball, aga sinna ma ei lähe, sest kui Eestis oma kohvrit kaalusin, siis esimesena eemaldasin just viisakad riided ning kingad.  



Kommentaare ei ole: