esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Esimene koolipäev

4. päev -3 °C, Elverum

Magasin hästi. Ärgates võtsin kiire duši, lükkasin sisse kaks kohvi ja banaani ning veidi enne kümmet asusime Amandaga kooli poole teele. Lund oli kõvasti juurde tulnud ja millegipärast arvavad kohalikud, et ainult neil sajab lund ja on külm. Juba tulles Jonas muretses, et kas on külm, täna vabandas Amanda, et nii palju lund on ja et kas saan ikka kõnnitud. See siin on kukepea võrreldes sellega, mis Eestisse maha jäi. Lund on küll rohkem, kuid temperatuurid on kordades inimlikumad. 

Koolihoone on kaunis, usun, et suudan seal korduvalt ära eksida. Päev algas tutvustava loenguga. Loomulikult ei pääsenud me järjekordsest enesetutvustusest - kes me oleme, kust me tuleme ja miks me tuleme ning millised on meie ootused. Ma ütlesin, et minul erilisi ootuseid ei ole, et lähen niisama vooluga kaasa. Järgnes tutvustav slideshow Norra ning ülikooli kohta. Räägiti, et Norras on kõik võrdsed, omaette muigasin, et kas nagu Orwelli raamatus, et kõik on võrdsed, aga mõned on võrdsemad. Iseloomustavad norrakad end sarnaselt eestlastele häbelike ja reserveeritutena ning näidati naljapilti sellest, kuidas ühistrantspordis kõik omaette istuvad. Õppimine on ülikoolis nii seatud, et oleks võimalikult vähe loenguid ja toimuks pigem iseseisev õppetöö. Meie programmis see muidugi nii ei ole, sest rõhk on seatud praktiliste oskuste omandamisele. Lõpetuseks näidati humoorikat videot sellest, kuidas ülejäänud maailm norrakaid ette kujutavat.




Seejärel läksime kõik end üliõpilaspileti jaoks pildistama, kujutasin juba ette, kui kaunis see foto olema saab. Kui kõigil näod üles võetud, suundusime koolikohvikusse sööma. Täna vedas ja maksma ei pidanud. Maaülikool võiks ka õppust võtta ja oma ajast ja arust sibulaklopsi ja karbonaadi salativaliku vastu välja vahetada, sest kaua sa seda keedetud kartulit ja jahukastet sööd. Salatile sai ka liha lisada, samuti suppi või pastat valida, lisaks veel pähklid, puuviljad, koogid, kohv, tee jne. Hindadesse täna ei süvenenud, sest ise maksma ei pidanud. Kõht täis, suundusime järgmisse loengusse.

Jälle tutvustav slideshow Norra kohta, sama sisu, teine esitleja. Ja jälle küsimus, et mida kuradit me kõik siit Norrast tahame. Seejärel saime kätte oma tutika üliõpilaspileti ning mul oli õigus, pilt on kohutav. Õnneks ei ole kole pilt takistuseks erinevate soodustuste saamisel. Sain teada, et pean siin siiski 5 kuud elama, mis tähendab et pean ka renti maksma nelja asemel viis kuud (1 kuu - 390€). Siis räägiti lühidalt, et mida me üldse tegema hakkame. Põhiliselt suusatame ja uisutame, siis matkame, külastame mägesid ja liustikke ning kevadel kanuutame. Mingi aeg on mingi olümpianädal, täpselt ei saanudki aru, mis värk sellega on, sest jutt oli selline nagu hakkaksid reaalsed olümpiamängud toimuma, mis muidugi ei ole reaalne. Samuti on meil üks hetk praktika kohalikus keskkoolis. Mida me seal tegema hakkame, hetkel ei tea. 

Kell kolm sai koolipäev läbi ning kohe koju ei viitsinud minna, vaid tegin väikese jalutuskäigu teisele poole jõge. Tegin mõned pildid, aga kuna siin varakult pimedaks kisub, siis mingeid suurepäraseid kaadreid ei saanud. Käisin maja taga Biltema poes, kust saab peaaegu kõike peale söögi, ning soetasin endale plastikkarbid, fooliumi, vatitikud, majapidamispaberi ning ploki pabertaskurätte. Tahtsin leida postkaarte, aga hea et margidki sain, joonista või ise. 

Tänane päev ning mõningad inimesed tekitasid vastakaid tundeid. Suhtlesin vähe, sest minusuguseid hipisid ei ole ja avastasin, et tühja loba ajamises olen ma kohutav. Üldse tundub, et siin on kõik pigem paaritumise peal väljas ja keegi ei viitsi tegelikult üksteisesse süveneda. Võimalik, et alguse asi, aga kui nii jätkub, siis jään küll lõpuni erakuks. Lisaks on kõik sportlased ja sellega nende huvid tunduvad piirduvatki, täna näiteks lähevad kõik rõõmsalt koos käsipalli mängima. 


Koolimaja


Kodutee


Rongijaam kodu lähedal


Minu maamärk, selle järgi orienteerun 
kui suuna jälle ära kaotan


Kodu, aknad on maja taha


Mu tuba


Üks võimlatest koolis


Sissepääs koju


Õllehinnad

1 kommentaar:

nana ütles ...

Noh, vähemalt on poes hinnad sama head, kui Tartu kesklinna lokaalides :D