esmaspäev, 30. mai 2016

Tagasi koolilainel

127. päev 20 °C, Elverum

Tegin täna ajalugu ja olin esimesena koolis, tavaliselt kipun ikka viimane olema, aga kenasti 8.20 istusin juba klassis ja kümne minuti pärast hakkasid ka ülejäänud kogunema. Ei mäletagi, millal viimati koolis käisin. Mai alguses? Aprilli lõpus? 

Kuna nädala pärast läheme oma viimasele matkale, siis täna panime end taas gruppidesse, et saaks edasist planeerima hakata. Läheme liustikule ja seetõttu rääkis Lise meile natuke Norra liustike kultuurilisest taustast. Enne 19. sajandit Norras väga mägedes ei käidud, sest neid peeti koledaks ning arvati, et seal elavad trollid ja muud jubedad elukad. Liustik oli üldse üks kummaline nähtus ning järelikult ohtlik ja mitte maist päritolu. 19. sajandi lõpus avastasid inglise aristokraadid Norra imelise looduse ja sealt edasi muutus mägedes ja liustikel käimine järjest populaarsemaks. Muidugi oli grupp inimesi, kelle arust niisama looduses käimine oli lollus. Välja läksid ikka ainult siis kui oli vaja süüa või muud tarvilikku hankida. Isegi tänapäeval võib veel sellist suhtumist siin Norras kohata, peamiselt küll maapiirkondades, kus traditsioonilised eluviisid on endiselt au sees ja mägedes ainult jahil käiakse, mitte niisama saabast kulutamas. 

Meie läheme Jostedali liustikule (Jostedalsbreen), mis on Mandri-Euroopa suurim liustik, kogupindalaga 487 km2 (kunagi oli kõvasti suurem, aga kahaneb iga aastaga). Liustik on 60 km pikk ning 600 m paks. Minule on see esimene kord ja juba pikka aega üks suuri unistusi olnud, nii et olen päris elevil. Seal lähedal on ka Norra kõrgeim mägi Galdhøpiggen (2469 m), aga kardan, et seda meil näha ei õnnestu. 

Kuigi all on juba täitsa suvi, siis mägedesse läheme ikka talvevarustusega, ka suusad võtame kaasa. Kohapeal rendime liustikul liikumiseks varustuse, mille eest peame muidugi ise tausma 205 NOK (22€). Ei saa aru, kas koolil pole raha või milles asi. Tegu ei ole meie isikliku lõbureisiga, vaid see on kohustuslik õppematk, kus meil on ülesanded ja me ise oma aega planeerida ei saa. Lisaks pakuti meile võimalust süüa teisel õhtul kolmekäigulist õhtusööki, mille eest oleksime pidanud veel omakorda 384 NOK (42€) välja käima. Õnneks pidas enamus seda liiga kalliks, nii et jäime ikka oma lõkketoidu juurde. 

Homme on taas vaba päev ja ilmateade lubab 25 kraadi ja lauspäikest. Olen enam kui kindel, et veedan selle järve ääres. 

Kommentaare ei ole: