teisipäev, 17. mai 2016

17. mai, ülesöömine ja russefeiring

114. päev 16 °C, Elverum

Täna oli siis lõpuks see kauaoodatud päev ning norrakad korraldasid meile selleks puhuks varajase lõunasöögi siin samas õues kahe ühiselamu vahel. Kõik selleks, et saaksime aimu, kuidas nad seda päeva tähistavad ning ühtlasi saime maitsta traditsioonilist Norra sööki. Laud oli lookas ja kõik sõid end kurguni täis. Sõime vinnutatud lambajalga (see oli üsna kohutav, ma ei proovi enam kunagi lammast süüa), külmsuitsu lõhet, karamellijuustu (samuti üks asi, mida ma enam proovida ei soovi), tavalist juustu, puu- ja köögivilju, erinevaid Norra maiustusi (pannkoogid, küpsised, šokolaad, kohukeselaadsed asjad) ja kindlasti midagi veel, mis hetkel ei meenu. Igatahes oli kõigil pärast seda söömat süda ülesöömisest kergelt paha. Üks Norra tüdruk rääkis meile veidi ka sellest päevast ja ekslikult arvas temagi, et tegu on nende iseseisvumispäevaga. 


Alustame 


Gratulerer med dagen Norge!


Liiga palju magusat


Hümni laulid ka


Kui kõhud täis ja lauad koristatud, läksime kesklinna, et ehk saame veel osa mõnest üritusest, aga need olid juba hommikul vara ära olnud ja järgmine rongkäik pidi algama õhtul kell kuus. Inimesi küll liikus ja suurem osa kandis rahvarõivaid. Rahvariideid muide pärandatakse siin emalt tütrele. Muidugi saab neid ka poest osta, sest kui peres on mitu tütart, siis ainult vanim saab need oma emalt, teised peavad ikka poe omadega leppima. Kui kauplused olid täna suletud, siis kohvikud olid kõik avatud. Ju on seegi traditsioon - tulla sellel päeval perega välja sööma. Otsustasime vahepeal koju minna, et hiljem jälle kokku saada ja rongkäiku vaadata.


Midagi ei toimu


Õhtusel rongkäigul ei olnud midagi pistmist põhiseaduse saamise pühaga, nimelt tähistavad 17. mail ühe etapi lõppu oma elus ka Norra abituriendid (russ). Keskkool on läbi ning homsest algavad eksamid. Tegu on väga vana traditsiooniga, mis sai alguse juba 1905. aastal. Russefeiring saab hoo sisse juba aprilli keskel ja 17. mail pannakse sellele rongkäiguga pidulik lõpp. Kuu aega pidutsetakse ohjeldamatult ning magama pannakse korralik hunnik raha. Päris tulus äri on sellest tehtud. Näiteks on loodud selleks tarbeks lausa eraldi rõivabränd - Russedress. Need on need Norralikud riided, millest ka varem olen rääkinud, kuid seda ma ei teadnud, et neil ka mingi eriline tähendus on. Näiteks tunkesid on erinevat värvi ja need värvid näitavad, mis suuna sa keskkoolis õppides valisid. Lisaks riietele ostavad abituriendid endale kamba peale bussi, mis tavaliselt graffitiga ehitakse. Bussiga siis sõidetakse ringi, peatutakse kuskil, pidutsetakse ja liigutakse edasi. Kõik see on tolereeritud üldsuse poolt ning vanem generatsioon ei pane eriti pahaks, et äsja täisealiseks saanud noored end kuu aega jutti pildituks joovad. 


Näide rõivastest. Foto: Google


Näide bussist. Foto: Google


Vaatasime meiegi seda rongkäiku, kus need kostümeeritud noored end näitasid ning mis oli suhteliselt tuim, arvestades kui oluline see üritus kõigile on. Tundus, et terve Elverum oli seda vaatama tulnud, sest rahvast oli metsikult. Hiljem kuulasime, kuidas üks abiturient kõnet pidas, mis peamiselt rääkis sellest, et noored on meie tulevik ja muu selline ära räägitud jura. Siis lükati käima tümakas ja kõik need õpilased tegid midagi ühistantsulaadset. Terve see aeg loobiti laiali ka enda visiitkaarte (russekort), mida siis peamiselt lapsed kogusid. Kogu see möll kestis umbes tund aega ja pärast seda vajusid kõik laiali. Lõpetasime päeva ühise pitsasöömisega, mille eest taaskord ise maksma ei pidanud. 


Rongkäik


Russe buss


Lipuke


Ei teadnudki, et siin linnas nii palju inimesi on


Näide visiitkaardist. Foto: Google


Nom nom


Rongkäik


Tümps ja tants

Kommentaare ei ole: