reede, 13. mai 2016

17. maist

110. päev 9 °C, Elverum

Kuna mu enda elu on nõnda igav, siis kirjutan parem Norra suurimast rahvuspühast, mille vaimus kõik kauplused juba viimased kuu aega elanud on. Nimelt allkirjastati 1814. aasta 17. mail Norra põhiseadus ning kutsutakse seda päeva konstitutsioonipäevaks. Põhiseaduse koostamisel olid inspiratsiooniallikaks valgustusideed ning Norra põhiseadust peeti tollal üheks maailma demokraatlikumaks põhiseaduseks. Norralased ise nimetavad seda päeva lihtsalt syttende mai, Nasjonaldagen või Grunnlovsdagen. Konstitutsioonipäeval mälestatakse neid, kes andsid oma elu Norra vabaduse eest. Päeva ametlik tähistamine algab pärgade asetamisega mälestusmärkidele ja kalmistutele. Toimuvad laste rongkäigud ning ainus sõjaväeparaad peetakse Oslo peatänaval. 

17. mai on kõige tähtsam päev siin Norras ja seda tähistavad kõik. Poed on täis erinevat Norra lippudega tavaari, küünaldest tortideni, lippudest rääkimata. Ma algselt arvasin, et see on nende isesesvumispäev, aga iseseisvaks said nad alles 1905. aasta 7. juunil ja kalendris on see täiesti tavaline päev. Ju on see põhiseaduse saamine neile olulisem, sest kuigi nad olid olid enne iseseisvumist personaalunioonis nii Rootsi kui Taaniga, siis piirid ja seadused olid ikkagi eraldiseisvad. 

Meile (rahvusvahelistele üliõpilastele) korraldatakse 17. mai hommikul piknik, kus pakutakse traditsioonilisi konstitutsioonipäeva sööke. Kohalikud armastavad kanda sellel päeval rahvariideid, eriti armastatakse nendesse riietada lapsi ning poest võib igaüks endale sobiva komplekti leida. Lehvitatakse lippe ja kõik on jube rõõmsad. Eks ma siis saan parema pildi kui see päev kätte jõuab, hetkel räägin seda, mida einevatest infokildudest kokku olen kogunud. Igatahes on tegu nii suure pühaga, et alkoholimüük keelatakse juba mitu päeva varem ära. 


Norra lapsed rahavrõivais. Foto: Google

Kommentaare ei ole: