pühapäev, 8. mai 2016

Day of liberation

105. päev 22 °C, Elverum

Mõtlesin, et kaks päeva järjest see saar ikka lukus pole ja uljalt suundusin oma kohvi ja võileibadega ka täna sinna. Seekord lähenesin vabaõhumuuseumi poolt, kuid pidin jälle pettuma - lukus,  mis lukus. Kuna ilm oli suvine, siis mõtlesin, et lähen teisele poole jõge ja katsun sealt mingi kena eraldatud kohakese leida, kus rahus päikeses raamatut lugeda. Paremad kohad olid juba hõivatud, seega jõudsin omadega metsamuuseumini, kus on teine sissepääs saarele. Seal leidsin jõe äärest väikese kivist paadisilla, kuhu oma teki laiali laotada sain. Kõrval oli küll kohe kohvik, kus inimesed einestasid ja mu lumivalgeid sääri imetlesid, aga ma ei lasknud end häirida. 


Oli mõnus


Tee peal kohtasin Ukraina tüdrukuid, kes põõsavilus ühekordse grilliga liha üritasid küpsetada. Olid nemadki soovinud saarele minna, aga kui ikka värav on kinni, siis on kinni. Neil oli infot, et saarel toimub mingi suuremat sorti kalapüüdmine ja et tegelikult on sinna võimalik minna küll, aga sissepääsutasu on 2€ (tudengihind). Kella neljast pidavat jälle kõigile avatud olema. Narr tundus sellise asja eest raha maksta, seega tuli kannatada kuni kell neli saab.


Jääkosklad


Paadisillal koorisin oma jalad paljaks, valasin kohvi topsi ja tükk aega nautisin niisama. Vahelduva eduga lugesin ka raamatut, aga see konkreetne teos kuidagi ei haara mind, natuke veidralt on kirjutatud, sedasi punnitatult. Enamus ajast kuulasin niisama muusikat. Täitsa suvi on ikka, isegi puud hakkavad nüüd juba rohelist tooni võtma. Kolme päevaga on hämmastavalt palju muutunud, kohe kena vaadata. Kui päikesest villand sai, oli lõpuks ka värav saarele avatud. Seal sõin oma võileiva ära ja tuiasin niisama ringi. Väga mõnus koht on see, no ei saa isu täis. Umbes kuuest seadsin sammud kodu poole.


Sillalt


Tere!


Kui jalgadel palav hakkab


Graniiti ka


Glomma vahutab


Sild saare ja muuseumi vahel


Vabaõhumuuseumis


Muuseumieksponaat


Täna oli paljudel majadel lippe näha ja kuigi tegu ei ole punase pühaga, siis tähistatakse siin sellel päeval natsivõimu alt vabanemist. Norra vallutatamine sakslaste poolt sai alguses aprillis 1940 ning juunis alistusid viimased üksused. Norra 62 päeva kestnud vastuhakk oli üks pikimaid vastuhakke, mis Natsi-Saksamaale sõja ajal osutati. Norrast kauem pidas vastu ainult Nõukogude Liit. 8. mail 1945 oli sakslastega kõik, ning Norra ja veel mõndade riikide jaoks sõda läbi. Eestis tähistatakse ka seda päeva, aga ühe teise rahvuse poolt ja millegipärast 9. mail.


Lipud


Tänavake jõe ääres

Kommentaare ei ole: