neljapäev, 10. märts 2016

Teine norra keele tund

63. päev 2 °C, Elverum

Nägin täna öösel unes, et sain paki, kust olid pooled asjad ära võetud. Sain ka päriselt paki, õnneks siiski midagi kaduma ei olnud läinud, kuigi pakki oli avatud küll ja siis uuesti kinni teibitud. Ootasin seda saadetist juba ammu, sest see pandi minu poole teele juba veebruaris, aga ei tea, kus see seni ringi rändas. Pakis oli kilo kasekesi, kohvi ja muud kraami, mida üks ema oma tütrele saadab kui ta teda hästi tunneb. Aitäh, kallis ema, saan end nüüd kogu sellest magusast kraamist ümmarguseks süüa. Tervitused Soomemaale! 

Täna oli teine norra keele tund ja hakkab juba tulema. Õppisime, millal on pikk ja millal lühike vokaal ning see tegi asja kohe lihtsamaks. Saan nüüd aru, miks nad sõnu sedasi venitavad. Seda ilmekust on muidugi raske omandada. Keeletunnis häirib mind veidi see, et mõni naerab iga asja peale. Jah, võõrkeeled on naljakad, aga võiks üle olla sellest, et mõni sõna sinu keeles midagi muud tähendab. Ega mul naeru vastu pole midagi, aga see viidab aega, sest pidevalt on vaja neile meelde tuletada, et aitab nüüd küll ja läheks tunniga edasi. Meil on siiski väga limiteeritud aeg ja sooviks selle ajaga keelt omandada nii palju kui võimalik. Kõige "kasulikum" lause, mis täna ära õppisime, on see - kan jeg sove hos deg i natt? Google translate's seda eesti keelde pole mõtet tõlkida, annab vale vaste, aga võib inglise keelde proovida.

Kasutasin täna esimest korda kooli raamatukogu arvutit, sest oli vaja lennu-, rongi- ja bussipiletid välja printida. Sain teada, et üliõpilaspiletile on laetud umbes 10€ ja selle summa ulatuses saame siis printida või koopiaid teha. Arvuti oli üleni norra keeles, kuid õnneks tunde järgi saab hakkama küll. Sellega muidugi ei saanudki hakkama, et printida üks kaheleheküljeline dokument kahele eraldi paberile. Kaks korda proovisin, kuid mõlemal korral sain ühe kahepoolse paberi kahe ühepoolse asemel. Kolmandat korda ei hakanud enam üritama. 

Homme on minu jaoks viimane praktikapäev siin Elverumi Keskkoolis ja laupäeval asun Eesti poole teele. Tagasi jõudes on mul kohe eksam aines Winter Sports. Eksam on piletitega ja suuline. Ma ausalt öeldes ei kujuta seda ette, et mismoodi see välja näeb. Selles aines me ainult uisutasime ja suusatasime ning mängisime mänge. Pole aimugi, kas see toimub sees või väljas, aga loodan, et õues ja loodan, et loosiõnn naeratab ja saan midagi uisutamisega seoses. Seejärel ongi selle õppeainega ühel pool ja 10 ainepunkti käes.  

Kommentaare ei ole: