teisipäev, 8. märts 2016

Norra keel

61. päev 2 °C, Elverum

Kaunist naistepäeva, kallid naised! Mina leidsin sellel puhul postkastist kaardi ja pole vist vaja mainida, kes selle saatis. Tervitan sind, kallis kaardisaatja! Täna oli esimene norra keele tund ja ega väga kaugele ei jõudnud. Esimeses pooles õppisime tähti hääldama ja teises pooles mõned lihtsamad laused. Iseenesest ei ole norra keel väga keeruline, aga kuna see on selline ilmekas keel, siis minu jaoks on hääldus kõige raskem. No tähthaaval tähestikku hääldada ei olnud keeruline, kui need aga sõnadesse tuli panna, ei tahtnud suu enam sõna kuulata, aga kindlasti ei midagi ületamatut. Mõned näited, kuidas siin tähed häälduvad: æ-ä, ø-ö, å-o, o-u, u-ü.

Norra keelel on kaks ametlikku kirjakeelt: bokmål (raamatukeel) ja nynorsk (uusnorra keel). Bokmåli kasutatakse peamiselt Oslos ja Ida-Norras ning selles keeles on kirjutatud enamus raamatuid ning ka televisoonis ja ajakirjanduses kasutatakse peamiselt just seda keelt. Nynorsk on tavalisem Põhja-Norras ja läänerannikul. Bokmål põhineb Taani kirjakeelel ning nynorsk on murdepõhine. Meie õpime bokmåli, kuid Norra koolis peavad lapsed õppima mõlemat keelt. Lisaks neile kahele on Norras veel kolmaski ametlik keel - põhjasaami keel, kuid seda kõneleb veel ainult umbes 30000 inimest ja needki on Soome, Rootsi ja Norra peale ära jaotatud. 

Nagu ma ütlesin, siis täna me oma keeleõppega väga kaugele ei jõudnud. Hei! Jeg heter Annika. Jeg kommer fra Estland, men nå bor jeg i Elverum. Tere! minu nimi on Annika. Ma tulen Eestist, aga nüüd elan ma Elverumis. See, ja nipet-näpet veel, on siis see, mis me täna ära õppisime. Kokku on meil veel kuus keeletundi ning lõpeb see kõik suulise eksamiga. Saame oma vaeva eest ka 2 ainepunkti, seega igati kasulik ettevõtmine. Vaevalt me selle vähese ajaga norra keelt rääkima hakkame, kuid vundamendiks on see hea küll. Homme on vaba päev ja kuigi ilmateade just väga kaunist ilma ei ennusta, katsun siiski vahelduseks taas ühe pikema jalutuskäigu ette võtta. Lõpetuseks üks naljavideo norra tähestikust, mida meile täna keeletunnis näidati. Hoiatan, võib hakata kummitama.


ÆØÅ

Kommentaare ei ole: